Banner
Huis > Kennis > Inhoud

6 algemene tips voor het gebruik van eierschalen in de tuin

Nov 13, 2019

Eierschaal bestaat uit meer dan 95% mineralen. Voornamelijk calciumcarbonaat (37%), dat fosfor, kalium, magnesium en ijzer aan planten kan toevoegen, wat een groot effect op de plantengroei heeft.

 

1. Natuurlijke meststof

Eierschaal zelf is een natuurlijke meststof die tijdens het composteren kan worden gebruikt om calcium in de bodem te verhogen. Het is het beste om de eierschalen te wassen, te drogen, tot poeder te persen en vervolgens in de grond te strooien, waardoor de voedingsstoffen in de grond langzaam toenemen.


13


Voor degenen die graag paprika's of tomaten telen, is het erg belangrijk om wat eierschaalpoeder aan de grond toe te voegen. Omdat deze planten vatbaar zijn voor schimmelziekten zodra ze een tekort aan calcium hebben, kunnen ze zelfs bloemen laten vallen en fruit rotten.


2. Ongediertebestrijding

Grof verkruimelde eischalen vormen een effectieve barrière tegen zacht ongedierte tuinongedierte zoals slakken en naaktslakken die je planten opeten. Ze riskeren niet door deze scherpe en oncomfortabele gekartelde schelpen.

Om dit te doen, omcirkel grof geplette laag eierschalen rond de planten die gevoelig zijn voor dergelijke plagen.


2


3. Bevorder bieslookgroei

Eierschaal houdt het bieslook gezond. Als je wat bieslook in de pot hebt, kun je regelmatig wat geplette eierschalen toevoegen, of de eierschalen tot poeder vermalen, deze zullen geleidelijk ontbinden en calcium geven, wat bieslook zo leuk vindt.

 

4. Voorkom tomatenrot

Plaats tijdens het planten van tomaten een handvol grof verkruimelde eierschalen in de bodem. Dit zorgt voor een goede hoeveelheid mineralen en sporenelementen voor een tomatenplant in al zijn groeiseizoen langzaam en gestaag.

Dit zal ook helpen bij de gezonde groei van tomatenplanten en de weerstand tegen ziekten ontwikkelen, vooral tegen bloesem en rot treedt op door gebrek aan calcium.


1

5. Eierschaal ingegoten

Eischalen kunnen ook worden gebruikt als delicate containers. Nadat het bovenste gedeelte is gebroken, worden het eiwit en de dooier schoongemaakt, goed met water gewassen en gedroogd. Aan de onderkant van elke halve schaal, maak een klein gat, voor drainage. Vul het met weinig aarde en zaai zaden.
Back